Regler og produkter til vedligeholdelse af bambus

Bambus er et smukt naturprodukt, men ligesom med træprodukter vil det blive vejr, når det udsættes for de udendørs vejpåvirkninger.

Bambus er et naturprodukt og kan være udsat for revner, spaltning og misfarvning, hvoraf ingen vil påvirke dets strukturelle egenskaber.
Nogle revner og pletter især på store bambusstænger er et almindeligt træk, men det VIL IKKE påvirke kvaliteten af  selve stangen.
For langtidskonservering alle bambus produkter skal behandles på engang after installation færdig med det samme af en special bambus beskyttelse middel / vedligeholdelses produkter og derefter behandles hver 6-12 måneders ifølge af vejrpåvirkning grade.
Det anbefales derfor at regelmæssigt vedligeholde dit bambusprodukt, hegn, møbler, strukturer osv. Vi har udviklet en række specielle bambus vedligeholdelses produkter, der beskytter og plejer dine bambus materialer.
Har du glemt at vedligeholde dit bambushegn og viste det sig gråt? Intet problem, selv for forvitret bambus har vi udviklet en serie produkter, der kan gendanne den originale farve. Nedenfor kan du finde en kort oversigt:
 1. Bamboo Protector / Beskyttelse: For at beskytte bambus mod UV-vejrforhold.
 2. Bamboo Booster / Bambus forstærker: At pleje bambus og give den en dejlig dyb farve.
 3. Grey-Go: At rengøre forvitret bambus.
 4. Bamboo Renovator Natural / Black: At gendanne den originale farve på forvitrings bambus.
 5. Ground Protector / Jordbeskytter: For at beskytte bambusstænger, der anbringes i jorden mod rådne.
 6. Bambus Topcoat: For at beskytte bambus krydsfiner mod slid, pletter og misfarvning.
 7. Bamboo Shield / Bambusskærm: For at beskytte/ bambus møbler, gulve og sidespor mod vejrforhold
 8. Brandhæmmende Spray / For at beskytter bambuspynt, vass, træ, pil, halm, palmer og ubehandlet bambus.

Før du beskytter bambusstænger mod forvitring og revner, er det vigtigt at kende et par grundlæggende regler, når du arbejder med bambusmaterialer

Generelle egenskaber ved bambus og vedligeholdelsestip

 • Hver bambusstang er unik, derfor er farveforskelle mulige.
 • Diameteren af ​​hver stang i et bambusprodukter kan variere lidt.
 • Lodrette revner kan / vil forekomme i bambusstænger. Ligesom træ, udvides eller krymper bambus, når temperatur- eller fugtighedsforholdene ændrer sig. Revner har dog ingen indflydelse på den strukturelle integritet af et bambushegn.
 • Bambus, der bruges under udendørs forhold, påvirkeres af vejr over tid. Vi rådgiver om at behandle bambus produkter på årsbasis med Bamboo Protector , en specielt udviklet UV-resistent transparent tætning, der bevarer sin naturlige farve.
 • Bambus er et natur materiale og skal derfor løbende behandles for at holde sig flot og forlænge dens levetid. Her giver vi dig nogle gode råd til hvordan du behandler din bambus produkt, så du kan have glæde af dem i mange år fremover.
  Vores danske vejrforhold og lokale ydreomgivelser kan medføre at der kan opstå mørke pletter og svamp/mug på din bambus produkt.
 • Her finder du gode råd til forebyggelse og behandling:
  -Tør snavs og spild af overflader med det samme for at reducerer risiko for mørke pletter (især vigtigt med udendørs bambus produkter).
  -Aftørre bambus produkt regelmæssigt med en blød tør klud. For rengøring tilsæt et par dråber organisk sæbe i 3L vand.
  -Minimum 2 gange om året bør du afvaske/rense din bambus produkt. Start med at fjerne alt støv enten med støvklud eller støvsuger. Afvask så bambus produkt med en klud opvredet i sæbevand også med andre afrensnings- og desinficeringsmiddel. Tør efter med en tør klud eller lad din bambus produkt lufttørre.
 • Forebyggelse mod svampeangreb. Du kan også forebygge mod svampeangreb, her anbefaler vi brug af skimmel forebyggelse middel som forebygge opstår af skimmel/svamp der samt afvaske/renser din bambus produkt. Du kan købe produktet i dit lokale byggemarked.
  Det er vigtigt du påfører produktet på en hel ren overflade. Når du behandler din bambus produkt, så først aftørrer du dem med en opvredet klud og herefter påføres.
  Har der opstået svamp på din bambus produkt anbefaler vi du bekæmper dette med skimmelfjerner, som er også et afrensnings- og desinficeringsmiddel og kan købes også i dit lokale byggemarked. Her er det vigtigt du renser dem helt ned først, for at hindre snavs i at udvikle sig til svamp/mug nede efter behandlingen med skimmelfjerner.

1. Undgå direkte kontakt med jord

Undgå direkte kontakt med jord for at forhindre bambus i at rådne. Når du for eksempel installerer bambushegn, anbefales det at installere hegnet mindst 2 cm fra jorden. Begravelse af bambusstænger i jorden anbefales ikke, medmindre de er belagt med speciel bitumenmaling eller tjære, som kan give en vis beskyttelse.

2. Brug ikke søm til at forbinde bambusstænger

På grund af den anatomiske struktur af bambusfibre, som alle kører i samme længderetning, vil det at tvinge søm/negle til bambus føre til opdeling. Skruer kan bruges, hvis der for bores et lidt mindre pilothul i bambusstangen.

3. Håndter bambus med omhu

At droppe bambus på jorden eller slå den med en hammer kan forårsage revner og opdelinger. Derfor skal bambus håndteres og installeres med omhu, helst af erfarne installatører.

Beskyttelse af bambushegn

For at undgå, at bambus forvitrer (og i et vist omfang revner), skal 2 lag special forsegler påføres overfladen. En bambusforsegler af høj kvalitet genkendes af sin høje modstand mod fugt og ultraviolet stråling. En sådan plet eller forsegler indeholder et vandafvisende konserveringsmiddel, såsom voks, paraffinvoks eller harpiks, og et bindemiddel, der minimerer nedbrydning, krympning og hævelse.

En vedligeholdelse middel der opfylder alle disse krav er Bamboo Protector, en specielt udviklet transparent sealer med fremragende UV-beskyttelse. Den bambus beskyttelse skal påføres bambus overfladen, men også på de naturligt lukkede knuder øverst på bambushegnet. Sealeren forhindrer bambusfibre i at absorbere fugt og reducerer volumen og hastighed af fugtudveksling med atmosfæren.

Behandlet bambus hegn paneler

For optimal beskyttelse anbefaler vi at anvende den Bambus beskyttelse hvert år eller to gange (afhængigt af vejrforholdene), da det sikrer levetiden for dine bambusprodukter. 

Hvis bambushegn er godt vedligeholdt og korrekt installeret, kan de holde lang tid/vare op til 15-25 år.

Gendannelse af vejret bambus

Alle bambus produkter med Natural ( gul farve) der skal brugs udenfor skal behandles med Bamboo Protection middel, hvis den gule farve skal bibevares.
Hvis hegnet ikke behandles så vil det efter 1-3 år få patina med grå/sorte aftegninger.
Disse kan vaskes af med eddikevand eller bedst med Bamboo Cleaner middel.
Herefter kan man også give det Bamboo Renovator, der indeholder gullig bejdse for at friske farven op.

Selv hvis et bambushegn forvitres, kan det stadig gendannes med at bruge Grey-Go eller andre slags af bambus farve renovatør til overfladen og se hvordan den originale gule farve genvises igen. Husk at fjerne al den frigjorte snavs med en børste eller en svamp og masser af vand ved hjælp af en haveslange eller vandkande. ( Brug ikke en højtryksrenser! )

Mere information om vores special produkter til vedligeholdelse af bambus kan findes i beskrivelsen af ​​hvert produkt her: https://bambus-produkter.dk/product-category/maintenance-products