Bambus er en endeløs vedvarende ressource.

Den hurtigst voksende plante på Jorden, den kan høstes hvert 3 -5 år uden negativ indvirkning på planten eller dens omgivende miljø, samt de unikke strukturelle egenskaber giver den en højere trækstyrke end noget traditionelt hårdt træ og endda mange legeringer af stål . Bambus naturlige æstetiske og smukt subtile afvigelser i korn giver det mulighed for at transformere værfter, forbedre landskaber og tilføje et unikt tropisk eller rustikt touch til ethvert design.

Bambus beskrives ofte som meget holdbar, men det er først og fremmest med henvisning til den bæredygtige vækst af bambusplanten, og ikke så meget om holdbarheden af ​​bambusstænglerne.

Korrekt brug, behandling, vedligeholdelse og pleje kan sikre fremragende holdbarhed, fordi der findes bambusstrukturer på mere end 200 år gamle, men det er vigtigt, at slutbrugeren bliver ordentligt informeret om at få mest muligt ud af hans / hendes bambusprodukter.

Hvad er bambus?

Bambushører til familien af ​​græs og har ikke de samme egenskaber som almindeligt træ. På verdensplan er der cirka 130 urteagtige og 1.450 træagtige bambusarter kendt.

Bambus er anatomisk og morfologisk meget forskellig fra normale træer. En bambusplante har en stilk, grene og blade, men det er her sammenligningen med træer slutter. Bambus er hul, har ingen bark eller årringe og øges ikke i diameter, når planten bliver ældre.

Bamboestammen Oogsten

Bambusstængler vokser gennemsnitligt 25 cm pr. Dag og når deres maksimale højde på kun 6-7 måneder (nogle tropiske bambusarter vokser op til 30-40 m).

Bambusstængler er modne og klar til høst om 3-6 år, hvorefter nye bambusskud vil udvikles naturligt. På grund af den fantastiske vækstrate, dens 1001 forskellige anvendelser, og det faktum, at bambusplanter fortsætter med at vokse uden genplantning, betragtes det som en meget bæredygtig ressource.

Er bambus holdbar?

I modsætning til andre tømmer varianter som teak, har bambus ikke giftige aflejringer, der kan hjælpe med bionedbrydning, derfor er den naturlige holdbarhed af ubehandlede bambusstænger lav. For de fleste arter under 2 år og 4-7 år under ideelle forhold (uden udsættelse for sol og regn). Bevarelse af bambusstænger er derfor vigtig for at forlænge dens levetid.

De store mængder stivelse, der findes i bambus, gør det yderst attraktivt for skimmel og svampe, termitter og pulver-biller. De forårsager meget skade under tørring, opbevaring og efterfølgende brug. Bamboer har også mindre mængder voks, harpiks og tanniner, men ingen af ​​disse har toksicitet nok til at forbedre dets naturlige holdbarhed.

På grund af sin lave naturlige holdbarhed skal bambusstænger behandles mod mulig insektforurening umiddelbart efter høst. En af de mest anvendte og effektive konserveringsmetoder er at imprægnere bambusfibre med en blanding af boraks eller borsyremineraler.

Når alle naturlige sukkerarter i bambusfibrene er erstattet med salte, bliver de immun mod insekter. Behandlede bambusstænger har en levetid på 50 år eller mere under forudsætning af at de holdes i direkte kontakt med sol, regn eller jord.

Endelig vedligeholdelse og pleje er påkrævet af slutbrugeren, når man bruger bambusstænger til udendørs applikationer. Dette diskuteres meget mere detaljeret i det sidste afsnit af denne artikel.

Hvorfor knækker bambus?

Et vigtigt træk ved bambus er den måde, den reagerer på forskellige temperatur- eller fugtighedsændringer, da dette kan resultere i opdelinger eller revner i bambusstangen. For at forstå, hvorfor dette sker, bliver vi nødt til at se på bambus anatomi.

1. Anatomi af bambus

Bambus er et anisotropisk materiale, det vil sige, at egenskaberne i længderetningen er helt forskellige end dem i tværretningen. Den langsgående retning er lavet af bambuscellulosefibre, som er stærke og stive. I tværgående retning består bambus hovedsageligt af lignin, der er blødt og sprødt. Derfor er bambus en ensidig forstærket komposit med relativt lidt tangentiel kapacitet.

Krympningen af ​​knudepunkterne er 4 x højere end krympningen af ​​internoderne (hul del mellem to knudepunkter). Dette kan være resultatet af en større mængde forstærkede fibre, som er sædvanlige i internoderne, men mindre i knudepunkterne.

På grund af forskellene i anatomisk struktur og densitet er der en stor variation i tangential krympning fra det indre (10%) op til den ydre del (15%) af kulmuren. Således er den tangentielle krympning højere i de ydre dele af væggen end i de indre dele, hvilket kan føre til revner.

2. Ligevægtsindhold i bambus

Bambus er et hygroskopisk materiale, hvilket betyder, at det vil absorbere eller udvise fugt fra eller til dets omgivelser, indtil der opnås en ligevægt. Fugtighedsindholdet varierer således afhængigt af egenskaberne for den omgivende luft.

Vand holdes i bambus på to måder; frit vand, der tilbageholdes i cellehulrummene, og bundet vand, der tilbageholdes i selve cellevæggene. Fugtighedsindholdet i kulmuren er højere i den indvendige del end i den ydre del. Knudepunkterne har lavere værdier end internoderne. Disse forskelle kan være op til 25%.

Under tørring mister bambus frit vand, indtil dets fugtighedsindhold er ca. 15%. Bambus vil krympe, hvis det resterende vand uddrives, men bambus kan svulme igen efter tørring, når fugt genvindes fra den relative luftfugtighed.

Bambus vil derfor krympe og kvælde i henhold til ændringer i relativ fugtighed. Splitter og revner kan derefter forekomme på grund af stress forårsaget af pludselig tørring og direkte eksponering for solen.

Hvorfor bambus vejr og revne? 

Ligesom alle andre træprodukter, der bruges til udendørs applikationer, vil bambus vejr over tid.

Bambus er et naturmateriale og der vil opstå revner fordi klima og miljø påvirker i stor grad bambusrør. Når temperaturen stiger og luftfugtigheden falder, kan rørene tørre ind, hvilket medfører, at der opstår tryk i rummene mellem knæene. Når det sker, tørrer rørene i vækst retningen, hvilket får dem til at krympe. Det er en naturlig proces, der ikke kan undgås. Forvitring af udsat bambus sker som et resultat af samspillet mellem forskellige klimatiske forhold, såsom variationer i temperatur og relativ fugtighed. Bambusstokkene suger naturenes snavs til sig, dvs. at den gule farve får en belægning indenfor ca. 1 år, og bliver mere bleg og nogle gange mere sort.
Bor man et sted med mere forurening i luften kan det ske at bambussen hurtigere bliver mørk med sorte aftegninger

Gentagen befugtning og tørring af udsat bambus skaber små revner i overfladen af ​​bambus. UV-stråler forårsager nedbrydning af celluloselaget, og endelig har vind- og støvpartikler en sandblæsnings effekt på bambusoverfladen. Kombinationen af ​​alle disse faktorer sikrer forvitring af udendørs bambusprodukter.

Nå opstår revne i bambus hvad kan du gøre

Klima og miljø påvirker i stor grad bambusrør. Når temperaturen stiger og luftfugtigheden falder, kan rørene tørre ind, hvilket medfører, at der opstår tryk i rummene mellem knæene. Når det sker, tørrer rørene i vækstretningen, hvilket får dem til at krympe. Det er en naturlig proces, der ikke kan undgås.

Tørringen medfører også, at bambusrørene nemmere kan knække eller revne. Årsagen til denne proces finder man i bambusrørenes biologiske opbygning. Hvis man kigger på bambusrør i et mikroskop, kan det ses, at rørene er et anisotropt materiale. 

Det betyder, at rørenes opbygning, modstandskraft og egenskaber er forskellige i vækstretningen og bredden. I vækstretningen består bambus af cellulosefibre, som er stærke og stive.

Bambus er et smukt naturprodukt, men ligesom med træprodukter vil det blive vejr, når det udsættes for de udendørs elementer. Det anbefales derfor at regelmæssigt vedligeholde dit bambuspynt, hegn, møbler, strukturer osv. Vi har udviklet en række specielle vedligeholdelsesprodukter til bambus, der beskytter og plejer dine bambusmaterialer. Har du glemt at vedligeholde dit bambushegn og blev det gråligt? Intet problem, selv for forvitret bambus har vi udviklet en serie produkter, der kan gendanne den originale farve. Nedenfor kan du finde en oversigt på de vedligholdelse produkter i vores pleje og vedligholdelse produkter assortiment her: https://bambus-produkter.dk/product-category/maintenance-products

Sådan vedligeholdes og plejes bambusstænger

Før du beskytter bambusstænger mod forvitring og revner, er det vigtigt at kende et par grundlæggende regler, når du arbejder med bambus materialer:

Fjernelse af belægning på bambus. Har du allerede hegn der trænger til opfriskning kan du købe “Grey-go off” produktet der kan fjerne det grålige look.

For at undgå at bambussen bliver hurtigt grå igen kan du efterbehandle med bambus-olie eller et af de andre produkter i vores pleje og vedligholdelse produkter assortiment her: Vedligeholdelse og pleje af bambus