Bambus er en vedvarende ressource, der er blevet et af de vigtigste alternativer til tropisk hårdttræ i de senere år. Når du ser bambusgulve, køkkenskabe eller skærebrætter, måske du undrer dig over, hvordan runde hule bambusstængler behandles til solid bambusstræ?

Det er vigtigt at bemærke, at konstrueret bambus kan opdeles i to hovedgrupper; ” lamineret bambus ” og ” strengvævet bambus ” (eller en kombination af begge). Paneler, der ligner OSB, MDF, spånplade, matplader osv. Er også lavet af bambusfiber og bambuschips, men paneler fremstillet af strimler (laminat) eller strenge (vævet streng) er langt den mest anvendte i Europa.

Lamineret bambus

Bambus tværsnit

Lamineret bambus krydsfiner er lavet af flade rektangulære bambusstrimler, der er skåret fra bambusstammen. Disse strimler eller “lameller” limes derefter sammen enten vandret (almindeligt presset) eller lodret (side presset).

Konstruktion af bambuspanel

Da laminerede bambuspaneler består af individuelle strimler, viser de mindre hævelse og krympning end massivt træpaneler. Den måde, hvorpå bambus krydsfiner er konstrueret, har imidlertid indflydelse på dens styrke, fleksibilitet og stabilitet.

Et 1-lags lamineret bambuspanel bryder for eksempel lettere i bredden end et 3-lags eller 5-lags panel. Et 5-lags paneler er også mere stabilt end et 1-lags eller 3-lags panel og er mindre tilbøjelige til at sno sig. Som en generel regel, jo flere lag, desto mere stabilt er bambuspanelet.

Antallet af lag og konstruktion er også vigtigt med hensyn til udseendet af et bambuspanel. Almindelig presset bambus krydsfiner har for eksempel stærkt synlige knuder, hvilket resulterer i et meget dramatisk udseende. Antallet af lag kan være vigtigt, når du bruger bambus krydsfiner til applikationer, hvor siderne er synlige, såsom trappetrin, borde, køkkenplader, skabe osv.

Moso bambusplantage

1) Bambus høst

Moso bambusPhyllostachys edulis ), er den valgte bambusart til produktion af konstruerede bambuspaneler. Denne kinesiske bambus er kendt som den hårdeste bambusart i verden og vokser i gennemsnit op til 20 meter høj og 10 cm i diameter.

En bambusstamme når sin maksimale højde på få måneder og må ikke vokse højere eller tykkere med tiden. I de følgende 4 år vil fibrene “lignificere” og få deres ekstraordinære mekaniske egenskaber med hensyn til hårdhed, styrke, densitet.

Ældre bambusstængler på 4-5 år kan udvindes fra en bambusplantage på årsbasis, mens nye skud dukker op fra jorden. Bambus er derfor en meget bæredygtig ressource, som ikke behøver at plantes igen efter høst. Dette er selvfølgelig i stor kontrast til tropiske hårdttræ, der ofte kræver 50-100 år for at nå modenhed.

Friskskårne Moso bambusstænger

2) Valg af bambusstænger

Bambusstænger med en gennemsnitlig diameter på 9 cm vælges til produktion af konstruerede bambusprodukter. Disse skæres i længder på 250 cm.

 

Bambus splitter

3) Opdeling af bambusstænger

Bambusstængerne er placeret i en speciel maskine, der omdanner dem til ru bambusplater. Stængerne skubbes gennem en metal “splitter” (knive i stjerneform), indtil hele stammen er skåret i lameller.

Rough bambus lameller

 

Slibning af bambuslameller

4) Høvlende bambuslameller

Bambusspalterne er oprindeligt stadig meget uregelmæssige i form og struktur. For at fjerne deres grønne ydre lag og interne knudepunkter er lamellerne høvlet i målene 22 x 6 mm.

Kogt bambusspalter

5) Kogende bambuslameller

For at beskytte bambus mod fremtidige insektangreb eller svampe koges lamellerne i brintperoxid i ± 7 timer. Denne behandling har den ekstra fordel, at den bleger strimlerne, hvilket resulterer i en ensartet naturlig farve.

Carboniserede bambusspalter

6) Karbonisering

Valgfrit carboniseres bambusstrimler i en højtryksbeholder i flere timer. Kombinationen af ​​varme og tryk frigiver naturlig stivelse i bambusstrimler, hvilket giver den en typisk brun karamelfarve.

Slibning af bambuslameller

7) Tørring og slibning

Efter den kogende / karboniserende behandling tørres bambusstrimler i en ovn i ca. 5 dage, indtil de når et fugtighedsindhold på ca. 8-10%. Når de er tørre, slibes bambusstrimlerne til deres endelige mål på 20 x 5 mm.

Valg af bambuslameller

8) Kvalitetskontrol bambus strimler

Efter at bambusstrimlerne er blevet behandlet, tørret og slibet, kontrolleres de en sidste gang på farve og kvalitet, inden de behandles til paneler.

Bambuspresse

9) Plain presset

Som nævnt tidligere kan bambusstrimler limes sammen enten vandret eller lodret. I et “almindeligt presset” panel presses bambusstrimlerne sammen med forsiden opad. Dette resulterer i et 1-lag, hvor mønsteret og karakteristikken for bambusknudepunkterne er tydeligt synlige.

Almindelig presset bambus krydsfiner har en tykkelse på 5 mm. For at fremstille tykkere paneler limes forskellige lag sammen (normalt på tværs).

Almindelig presset bambus

 

Bambuspresse

10) Sidetryk

I et “sidepresset” panel presses bambusstrimlerne lodret sammen. Dette resulterer i et 1-lag, hvor mønsteret og karakteristikken af ​​bambusknudepunkterne ikke er tydeligt synlige.

Sidepresset bambus krydsfiner har en tykkelse på 20 mm. For at fremstille tykkere paneler eller bjælker limes flere lag sammen.

Sidepressede bambuspaneler

 

Bambusbåndsav

11) Skæring i størrelse

En båndsav bruges til at konvertere 20 mm sidepresset krydsfiner til tyndere paneler. På denne måde kan de enkelte ark bruges til at bygge 3-5-7 eller 9-lags bambuspaneler.

 

Slibning af bambus krydsfinerplader

12) Slibning

Slibning er det sidste trin i produktionsprocessen for at opnå en perfekt flad og glat overflade.

Kvalitetskontrol bambus paneler

13) Kvalitetskontrol

Alle bambuspaneler kontrolleres sidst for produktionsfejl under emballering.

 


Strand vævet bambus

For strengvævet bambus gælder stort set de samme trin som for lamineret bambus, bortset fra at strimlerne ikke limes sammen vandret eller lodret. I stedet anvendes rå bambustråde, som komprimeres under højt tryk for at skabe et nyt “komposit” materiale.
Strandvævet bambus

Densiteten af ​​strengvævet bambus er meget højere end lamineret bambus med 1200 kg / m3 i stedet for 700 kg / m3. Dette gør strengvævet bambus også meget hårdere end lamineret bambus med en Janka-hårdhed på 2800 lbf i stedet for 1380 lbf.

Udseendet af strengvævet bambus er helt anderledes end bambus krydsfiner. Strandvævet bambus ligner træ med sin flammede struktur og bambusknudepunkter, der blev næsten usynlige.

Maskine til knusning af bambusspalter

1) Fra strimler til tråde

Efter kogning eller karbonisering af bambusstrimlerne som tidligere beskrevet i trin 5-6 knuses strimlerne i grove, fibrøse bambusstrenge.

Bambustråde

 

 

Impregnering af bambustråde

2) Imprægnering af bambustråde

Bambustrådene er imprægneret med lim, inden de sættes i pressen.

Industriel bambuspresse

3) Komprimering

Bambustrådene anbringes i en massiv industriel presse og komprimeres med et tryk på 2.500 tons.

Strandvævede bambuspaneler

 

Strandvævede bambusplanker

4) Skæring i størrelse

Strandvævede bambuspaneler fås i en maksimal tykkelse på 20 mm, ellers ville de blive for tunge. 30-40 mm tykke paneler sages ned i mindre plader med en bredde på 10-30 cm. Disse bambusplanker kan derefter bearbejdes til bambusgulve, terrassebord eller sidespor.

Er du også interesseret i at arbejde med konstrueret bambus? Bestil dinbambus paneler i dag i vores online shop!