Bambus popularitet stiger år efter år, og der fortælles mange utrolige historier om denne plante. Men er det helt rigtigt, hvad de siger om bambus? Vokser den virkelig 1 meter om dagen? Stammer bambus fra Kina? På denne side finder du alle de virkelige fakta om bambus!

1. Hvad er oprindelsen af ​​ordet “Bambus”?

Oprindelsen af ​​ordet bambus stammer fra det malaysiske ord ” Mambu “. Malay er det nationale sprog i Malaysia og Indonesien. I slutningen af ​​det 16. århundrede (1590-1600) udpegede hollænderne det ” Bambes “, hvorefter det fik sit nynotiske navn ” Bambusa “.

Bambus bål

Bambus bål

Nogle hævder, at det oprindelige malaysiske ord var ” Bambu “, der ligner den lyd, det giver, når bambus eksploderer i åben ild. Når bambus opvarmes, vil luften i de forseglede hule internode kamre ekspandere og forårsage en eksplosiv lyd fra bam-boom .

2. Er bambus et træ eller et græs?

Bambus hører til Bambusoideae-underfamilien i den flerårige stedsegrønne græsfamilie Poaceae (Gramineae). Det var den tyske botaniker, Charles Kunth, der først offentliggjorde sine taksonomiske fund i 1815. Af alle græs er bambus den største og den eneste, der kan diversificere sig til skov .

Selvom bambus er et græs, er mange af de større træagtige bambusarter meget træagtige og ser ofte ud som “bambustræer”. Der er dog et par væsentlige forskelle mellem græs og træer.

Bambustræer

En blandet skov med bambusstemninger og træer. Kan du fortælle, hvilken er hvilken?

Bamboer mangler et vaskulært cambiumlag og meristemceller øverst på kulmen (stammen). Det vaskulære kambium er det evigt voksende lag af et træstamme under barken, der får et træ til at stige i diameter hvert år. Meristemcellerne får træet til at vokse højere hvert år.

Bambus på den anden side øges ikke i diameter eller højde . En enkelt bambus kulm når fuld højde på kun en vækstsæson. Den fortsætter derefter i adskillige år og øger gradvist antallet af sidegrener og grene, men hverken vokser det bredere eller højere.

En anden vigtig forskel er, at bambus ikke har en bark, som træer gør, de har beskyttende blade omkring kulmen (kulmaskeder) i deres tidlige udviklingsstadier.

3. Hvor vokser bambus?

Bamboer forekommer hjemmehørende på 5 kontinenter: Afrika, Asien, Sydamerika, Nordamerika og Australien. Med andre ord har  alle kontinenter undtagen Antarktis og Europa bambus . Tilfældigtvis har alle kontinenter undtagen Antarktis og Europa diamanter.

Bamboer vokser i de tropiske og subtropiske regioner i Asien, Afrika og Latinamerika og strækker sig så langt nord som det sydlige USA eller det centrale Kina og så langt syd som Patagonia. De vokser også i det nordlige Australien.

Bambus distributionskort

Distribution af indfødte bambus rundt om i verden

Bambus findes naturligt som sekundær vegetation i skove, men i nogle tilfælde er de den dominerende vegetationstype. Sådan er tilfældet i det nordøstlige Indien, hvor bambus dækker mange tusinder af kvadratkilometer og på bjergsiden af ​​det østlige Afrika.

Bambus kan også tolerere ekstreme forhold, som de fleste planter ikke kan. Nogle arter kan vokse fra havoverfladen til op til 4000 m i Andesbjergene og Himalaya modstå temperaturer langt under -20 ° C.

4. Hvor mange bambusarter er der?

Underfamilien Bambusoidaea består af både træagtige og urteagtige bambus med i alt 1575 identificerede arter i 111 forskellige slægter.

Typer af bambus

Culms af forskellige bambusarter

Cirka 100 arter bruges kommercielt, hvoraf 20 identificeres som prioriterede arter for dem, der ønsker at starte bambusplantage. Bortset fra de kommercielt vigtige arter dyrkes mange attraktive prydbamboer i planteskoler til landskabsformål.

5. Hvor hurtigt vokser bambus?

Måling af bambusvækst

Bambus består af mange forskellige arter, som alle har unikke vækstrater og egenskaber. At sige, at bambus vokser 1 meter om dagen, er vildledende, da ikke alle bambusarter vokser så hurtigt. Derfor skal man altid specificere arten.

Når det er sagt, anfører Guinness World Records , atverdensrekord for den hurtigst voksende plante på jorden hører til en bestemt bambusart, der vokser op til 91 cm (35 ”) pr. dag, hvilket er næsten 4 cm (1,5”) og time eller med en hastighed på 0,00003 km / t (0,0000 mph).

Disse vækstrater kan fastlægges i skydesæsonen, og når der er optimale jord- og klimaforhold. Time-lapse-videoen nedenfor nævner for eksempel også en vækstrate på op til 1 meter om dagen for den kinesiske Moso-bambus ( Phyllostachys edulis ). En anden bambusart, der er rapporteret at have utrolige hurtige vækstrater, er Madake-bambus ( Phyllostachys bambusoides ).

6. Hvor stor vokser bambus?

Herbaceous bambus er normalt små og ligner græs og er kun få centimetre høje, mens træagtige bambus (afhængigt af arten) kan vokse op til 30 m høje og 20 cm i diameter, hvorfor de ofte er forvirrede for at være “træer” . Den bambus arter Dendrocalamus sinicus betragtes som den største bambus i verden nå 40 m i højden og 30 cm i diameter.

7. Bambus overlevede Hiroshima

Et ekstraordinært eksempel på bambus modstandsdygtighed er det faktum, at det var  den eneste plante, der overlevede strålingen af ​​atombomberne i Hiroshima , Japan i 1945. Den forbrændende varme ødelagde alle træer og andet planteliv bortset fra en bambuslund. Lunden er siden blevet fjernet, men kulder fra lunden er bevaret på et museum i Hiroshima.

8. Ledes bambus elektricitet?

Pære med bambustråd på National Museum of American History

Mindre end et år efter, at han udviklede den første praktiske pære (1880), designede Thomas Edison en ny version, der havde alle de væsentlige træk ved en moderne pære; en glødetråd i en evakueret glaspære med en skruebase.

Den mest kritiske faktor var at finde det rigtige materiale til glødetråden, den del inde i pæren, der lyser, når en elektrisk rips føres gennem den. Edison testede mere end 1.600 materialer, inklusive kokosfibre, fiskerilinje, endda hår fra en arbejdsskæg.

Endelig sluttede Edison med at bruge bambusfiber til glødetråden. Edison og hans team opdagede, at karboniseret bambus havde kapacitet til at lede elektrisk rips , og at det kunne vare mere end 1200 timer, mere end noget andet materiale på det tidspunkt.

Forskere har bygget på hans arbejde og har nu opdaget, at bambuskul er et naturligt “nano-rør”, der kan lede elektricitet som en meget tynd film, der udbetales på overfladen af ​​et glas- eller siliciumunderlag.

9. Er Lucky Bamboo virkelig Bamboo?

Lucky Bamboo

Den utroligt populære prydhusplante, der menes at give positiv energi og velstand for dem, der placerer den i hus eller på kontoret, er faktisk slet ikke en bambus!

Lucky bambus, der stammer fra det afrikanske kontinent, dyrkes vidt ud i Kina og Taiwan og eksporteres over hele verden. I modsætning til ægte bambus vokser heldig bambus meget langsomt ca. 10 cm årligt. Stilke sælges normalt, når de er mellem 10 cm og 100 cm høje.

Selvom ordet ‘ Bambus ‘ forekommer i denne plantes almindelige navn, er dens taksonomiske orden helt forskellig fra ægte bambus. Det botaniske navn for Lucky Bamboo er Dracaena braunii (også kendt som Dracaena sanderiana ).