Bambus er en af ​​de mest nyttige planter, da den kan bruges til at fremstille huse, fælder, bure, møbler, værktøjer, våben, broer, flåder, tårne, hegn, vandhjul, vandingsrør og tusinder af andre genstande. Udfordringen er dog at lære at forbinde disse bambusrør.

Bambusstænger  kan bindes sammen ved hjælp af en hvilken som helst af de traditionelle surrende knuder, såsom kvadratisk surring, rund surring, diagonal surring, forskydningsspænding, stativ surring, surring på gulvet eller surring af stigen. Men der er også mere avancerede teknikker til sammenføjning eller surring af bambuspinde ved hjælp af knagter eller seler, som vi viser nogle eksempler nedenfor.


 

Boret Lashing-samling

1.  En af de enkleste bambusamlinger er den borede surring. En lodret stang skæres over en knude, og et hul bores hele vejen igennem stangen, lige under knuden. En tværpol fastgøres derefter til lodret ved en surrning gennem hullet. For maksimal styrke skal en knude af tværpolen placeres på lodret. Surringer på begge sider af tværpolsknuden forhindrer, at bambusstængerne forskydes.

2.  Et stykke tråd, der er bøjet i halvdelen (eller en improviseret trænål), gør gevindskæring gennem det borede hul lettere, især den sidste passage eller to efter, at hullet allerede er pakket med flere tråde.

3.  Her er den afsluttede samling, der viser, hvordan bambus surringer fremstilles på begge sider af tværpolsknuden. Surringen afsluttes med en nøglehæng omkring lodret og en firkantet knude. At binde surringer omkring ethvert boret hul er en god måde at styrke samlingen på og hjælper med at forhindre bambusstænger i at splitte.

4.  Den borede samling kan også bruges til at forbinde enden af ​​en tværstang med en lodret, som vist ovenfor. Til denne anvendelse skal surringerne bindes over en knude på lodret. Tryk nedad på tværstangen vil blot stramme bambusbeslagene yderligere, når de støder på den større diameter på knuden. Dette er et af de mest grundlæggende principper, der bruges i bambuskonstruktion; Når knudepunkterne fungerer for dig for at forhindre glidning.

5.  Borede bambus surringer kan bruges til at forbinde mere end en tværpol til en opretstående, hvilket er en god måde at fremstille bambusrammer på.

6.  Ved hjælp af den borede surring kan to tværstænger forbindes til en lodret lodret vinkel for at danne et hjørneforbindelse.

7.  Borede surringer er blevet brugt til at forbinde tre tværstænger til en lodret som i dette eksempel.

8.  I dette eksempel er borede surringer blevet brugt til at forbinde fire tværstænger til en lodret. Når bambusleddet er dannet og bundet på plads, kan ekstra surringer tilføjes til forstærkning, hvis det ønskes.


 

Pegged Lashing joint

1.  En variation af den borede surring er den fastgjorte surring, hvor en bambusstift indsættes i det borede hul, og derefter fastgøres surringerne rundt om tappen i stedet for at blive gevind gennem hullet. Styrken af ​​denne samling er begrænset af styrken af ​​pinnen, så brug en bambuspind, der har tykke vægge, eller en hårdttræspind.

2.  Start den fastgjorte surring ved at binde en nøglehæk på lodret under pinden.

3.  Surr bambusstængerne sammen, og tilføj derefter en eller flere fraktioner (stramning) drejninger rundt om surringerne og afslutt med en firkantet knude. Surringerne kan også krydses over tværstangen, hvis du foretrækker det.

4.  En anden måde at fremstille bundne bambusbeslag på er ved at justere stangen vinkelret på tværsnoren som vist her.


 

Skråstikket surrende led

1.  Dette bambusfuger er en skråstift. Der bores et hul over en knude på en opretstående bambusstang, så det passerer gennem knuden og kommer ud under knuden på den anden side. Den nøjagtige vinkel kan justeres lidt efter ønske.

2.  En lang tapper indsættes gennem det skrå hul og vil blive brugt som understøtning til en tværstang.

3.  Surringen foretages ved at starte med en nøglehæng.

4.  Denne bambus surring blev lavet med en enkelt ledning. Separate surringer mellem de to vigtigste bambusstænger og omkring hvert punkt, hvor tappen passerer gennem lodret, kunne fremstilles i stedet og ville sandsynligvis se pænere ud.


 

Pegged Socket Joint

1.  Dette led er et fastgjort stikforbindelse. Der bores et hul i en opretstående bambusstang i den rigtige størrelse for at passe til en mindre tværstang.

2.  Krydsstangen monteres derefter tæt ind i stikkontakten, indtil den berører bagvæggen på den lodrette bambusstang.

3.  Der bores et hul gennem begge stykker, så der kan indsættes en tapper for at fastgøre samlingen. Denne samling bruges ofte til at fremstille bambusstiger ved hjælp af to større stolper og mindre tværstænger til trinene. Maksimal styrke opnås ved placering af tværstængerne lige over knudepunkterne på de lodrette stænger. Pindene kan afskæres i skylning eller stå ud for at gøre demontering lettere.

4.  Surringer skal tilføjes disse bambusfuger for at forhindre splittelse under tunge belastninger.


 

Nøgleled

1.  Dette led kaldes en nøgleled. En lodret bambusstang bores for at lade et nøgleelement installeres. Nøglen understøtter en tværstang, og nøglen og tværstangen fastgøres sammen med en stift.

2.  Hullet i tværstangen er lavet lige stort nok til, at nøglens krop passer ind indeni, men ikke stort nok til, at knuden i slutningen af ​​nøglen passerer igennem.

3.  Nøglestykket er installeret i hullet i den lodrette bambusstang, så knudepunktet sidder fast mod siden. Enden af ​​tværstangen bores ud, så nøglestykket kan passe indvendigt.

4.  Krydsstangen monteres på nøglestykket, indtil det kommer i kontakt med den lodrette..

5.  Tværstangen og nøglestykket bores, så de kan fastgøres sammen.

6.  Endelig bruges stiften til at fastgøre det færdige bambusfuger, som vist her. Surringer kan tilføjes om ønsket. Bemærk: Et stort nøglestykke blev brugt til denne tutorial, men en mindre nøgle ville svække de opretstående mindre.


 

Lash Cross-Pole Support Joint

1.  Denne samling er en surret tværpolstøtte. Et afsnit af bambus surres til en lodret stilling, som vist her. Længere understøtninger kan også bruges, og disse skal surres øverst, nederst og i midten.

2.  Krydsstangen surres derefter til lodret over understøtningen.

3.  Den surrede tværpolstøtte kan også kombineres med den borede surring til brug, når knudepunkterne ikke er et praktisk sted. Bare varier længden på understøtningen for at nå den nærmeste knude under tværstangen.


 

Diagonale seler

1.  Diagonale seler kan føjes til næsten ethvert bambusfug for at give ekstra stabilitet. Bemærk, hvordan understøttelsen er placeret, så enderne forbindes ved knudepunkter for maksimal strukturel styrke. Surringer kan også tilføjes efter behov.

2.  To diagonale seler kan også bruges i stedet for en. Flere huller kan svække bambus lodret, hvis de bores på samme sted, så seler skal forskydes eller endda forbindes ved forskellige knudepunkter på lodret.

3.  Surringer over og under seler, der ikke slutter ved knudepunkter, er kritiske for at beskytte mod opdeling.

4. Der  kan sættes diagonale seler til et hvilket som helst af bambusledene, der danner rette vinkler. Enderne af de diagonale seler kan fastgøres på plads eller sikkert indpakkes og surres på plads, hvis det ønskes.


 

Klemte stikforbindelser

Bambusstænger i forskellige størrelser kan forbindes ved at indsætte en mindre stang i en større stang. Enden af ​​den større pol skal først surres for at forhindre opsplitning. Stikfuger som dette bruges til fremstilling af lange fiskestænger eller spyd og til flagstænger. Variationer inkluderer fastgørelse af den mindre pol på plads inden surringen, skæring af spalter i enden af ​​den større pol, så enderne klemmes ned på den mindre pol, når surringerne strammes, og bare ved hjælp af en stram friktion, der passer til at holde polerne sammen. Friktionspasningen er god til brug, hvor genstanden skal adskilles, og til at holde en kort forskaft til et spydhoved eller harpun.

Bambus vandrør fremstilles ved at banke alle nodevægge ud med et rør, der passer ind i polerne, og derefter sætte den lille ende af den ene stang i den store ende af den næste stolpe.

To poler kan tilsluttes ved hjælp af en mindre intern stang til en splejsning. Den inderste pol kan efterlades synlig, eller de to større poler kan røre ved den inderste pol skjult indeni. Enderne kan fastgøres eller klemmes fast.

1.  For at fremstille et fastklemt led skal du sage eller dele den større bambusstang ned til den første knude to gange, idet du laver fire sektioner. Bemærk: At tilføje en surring til stangen på den anden side af den første knude forhindrer splittelserne i at gå for langt.

2.  Tilstrækkelig materiale skal fjernes ved savskæringerne (eller spalterne) for at lade sektionerne klamme sig fast på den inderste bambusstang.

3.  Den mindre bambusstang indsættes i den større pol, indtil den når knudepunktet.

4.  Kontroller, at sektionerne har nok materiale, der er fjernet fra hullerne, så de kan klemmes fast på den inderste pol, inden du tilsætter eventuelle surringer ved at klemme enderne for hånd og fjerne nødvendigt mere materiale.

5.  Start bambusbeslaget ved knudeenden som vist, og indpak kablet over en lang løkke af ledningen.

6.  Træk i enden af ​​løkken efter at have foretaget flere stramme vendinger for at stramme den første ledning.

7.  Fortsæt med at tilføje vendinger, hold ledningen pæn og tæt, og sæt derefter enden af ​​ledningen i løkken.

8.  Træk i begyndelsen af ​​ledningen for at trække løkken stramt mod de surrende svinger.

9.  Fortsæt med at trække, og løkken bliver trukket under bambusbeslagene og tag enden af ​​ledningen med.

10.  Afslut surringen ved at beskære endene af ledningen, eller lad nogle vise for at gøre det nemt at løsne løsningen.


 

Gennem fælles

1.  En anden enkel bambusfug er gennemskæringen. Der bores et hul gennem en opretstående stolpe, så en mindre tværpol kan passere hele vejen igennem. Derefter surres det sikkert, både for at stramme samlingen og for at forhindre opsplitning.

Disse samlinger bruges ofte, når du fremstiller bambushegnpaneler eller -flåder ved at føre bambusstangen gennem en linje med huller, der er lavet i bambusstængerne.

2.  Hullerne i den lodrette skal være lavet store nok til at lade knudepunkterne på tværstangen passere igennem (medmindre knudene først er slibet ned), så der er behov for bambusbeslag for at fastgøre samlingen, der vil være ganske løs. Det er en god måde at forhindre, at tværstangen forskydes til venstre eller højre, at tilføje en stik til dette led for at fastgøre polerne på plads.


 

Sådan repareres delt bambus?

Når bambusstænger er revnet, eller hvis de splittes mens du borer et hul, kan du fikse det med et simpelt split lukkeværktøj.

1.  Det split-lukke værktøj er lavet af to håndtag og en kort længde af surretov. Bind en bowline i hver ende af rebet.

2.  Skub den ene bowline-loop over enden af ​​det ene håndtag, og læg derefter bambus hen over grebet. Pakk rebet rundt om bambus over det delte område (to eller tre gange), og skub derefter den anden buestangssløjfe over enden af ​​det andet håndtag som vist ovenfor. Den nøjagtige længde af rebet kan justeres ved at binde den anden bowline-loop om nødvendigt.

3.  Drej nu det andet håndtag rundt om bambusstangen for at stramme rebet, så splitten klemmes fast.

4.  En anden kabellængde kan bruges til at holde spændingen på håndtagene, hvis du arbejder alene.

5.  Nu kan surringer tilføjes delingsområdet for at holde kløften lukket, efter at værktøjet er fjernet. Lange opdelinger kan være nødt til at surres flere steder for at lukke hele opdelingen.